Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ο καθηγητής του Γιωργάκη..

Το παρακάτω βίντεο είναι από διάλεξη μαθήματος του Ρίτσαρντ Γουόλφ, καθηγητή οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. Ο Γουόλφ είχε μαθητή τον Γιωργάκη, όταν αυτός σπούδαζε στην Αμερική, και όπως λέει χαρακτηριστικά μάλλον δεν τον δίδαξε καλά..


Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Qubic houses - Rotterdam

Εχθές αναπάντεχα είχε φοβερή ηλιοφάνεια στην Ολλανδία,οπότε πήγα την πρώτη μου ημερήσια εκδρομή στο Rotterdam..Εκεί είδα τα qubic houses..Η αρχική ιδέα για αυτά τα περίεργα σπίτια προέκυψε τη δεκαετία του 1970. Ο αρχιτέκτονας Piet Blom σχεδίασε 2 κυβικά σπίτια, τα οποία χτίστηκαν στη Helmond. Η πόλη του Rotterdam του ζήτησε να σχεδιάσει σπίτια πάνω από μια πεζογέφυρα. Έτσι κατασκευάστηκαν 40 σπίτια-κύβοι (υπό γωνία 45 μοιρών). Η ιδέα πίσω από αυτά τα σπίτια είναι ότι ο αρχιτέκτονας προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δάσος από κάθε κύβο-σπίτι που αντιπροσωπεύει ένα αφηρημένο δέντρο..




Ένα από τα σπίτια είναι ανοιχτό στο κοινό για επίσκεψη στο εσωτερικό του..Αν και το έχουν τελείως παρατημένο μέσα, είναι πολύ ενδιαφέρον σαν κατασκευή..






Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Καληνύχτα Μπανανία..Goedemorgen Nederland..

Τελικά έφυγα από την Μπανανία μας..Βασικά με έδιωξαν..Ήμουν 1 χρόνο σχεδόν πάλι άνεργος,χωρίς καμία προοπτική να βρω στα γρήγορα δουλειά..Και αν έβρισκα θα έδινα κάθε μέρα ραντεβού στα 11ωρα και 12ωρα για 700 ευρώ (αν ήμουν τυχερός και τα έπαιρνα),χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα (βλέπε μπλοκάκι ελεύθερου επαγγελματία-η σύγχρονη κατάρα μηχανικών-δικηγόρων κ.α.) Έτσι όταν βρέθηκε η ευκαιρία να βγω εκτός Ελλάδας, δεν το σκέφτηκα καν..Αλλά δεν μετανάστευσα με τη θέληση μου..Με έδιωξαν όλοι αυτοί οι σάπιοι που κυβερνούν τη χώρα τόσα χρόνια και όλοι οι βολεμένοι κάτοικοι που για μια θεσούλα στο δημόσιο τους χαρίζανε την ψήφο τους..



Τέλος πάντων..Ίσως και να είναι καλύτερα που έφυγα.. Μερικοί ακόμα μήνες στην Μπανανία απλά θα με έφερναν πιο κοντά στην κατάθλιψη και στο να τα σπάσω όλα από την οργή μου..

Πρώτες εντυπώσεις απο το Delft και την Ολλανδία άριστες..Μια ήσυχη πόλη, χωρίς πολλά αμάξια, με πολλά ποδήλατα, κανάλια, πάρκα, φθηνές μπυραρίες..Τις πρώτες 20 μέρες είχε και απίστευτο χιόνι..






Οπότε σταματάω τη γκρίνια προς το παρών (μιας και η γκρίνια δεν φεύγει ποτέ) και εύχομαι σε όλους καλή χρονιά..Και υγεία..Αυτή μόνο μετράει..Από εκεί και πέρα καλή τύχη και τα μάτια και η ψυχή σας ανοιχτά..