Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Επιβίωση στη Μπανανία

Αυτό το blog έγινε για να καταγράφω ιστορίες από αυτό το μοναδικό κράτος στο οποίο ζούμε. Υπάρχουν ιστορίες αστείες, αλλά οι περισσότερες είναι εξοργιστικές..

Αυτή τη στιγμή στη χώρα η νέα γενιά συντηρείται από τους γονείς.Έχουμε φτάσει 30 χρονών και βλέπω τους περισσότερους από τον κύκλο μου να ζούνε ακόμα με τους γονείς τους.Και πως να μην ζούνε όταν δεν υπάρχουν δουλειές και αν είναι κάποιος τυχερός και βρες μία, οι οικονομικές απολαβές δεν αρκούν ώστε να πιάσει δικό του σπίτι. Για τις δουλειές θα μιλήσω σε ξεχωριστό θέμα μιας και δεν ξέρω από που να αρχίσω και που να τελειώσω. Η κατάσταση στη χώρα έχει μιζεροποιήσει όλους τους νέους (εξαιρούνται ίσως οι φοιτητές που είτε δεν ξέρουν τι τους περιμένει, είτε το ξέρουν αλλά περνάνε καλά τα ξέγνοιαστα φοιτητικά χρόνια-και καλά κάνουν). Και η μιζέρια και η απαισιοδοξία που είναι διάχυτη σε κάθε συζήτηση απορρέει από την μία από την έλλειψη λύσεων για το παρόν και από την άλλη από την έλλειψη προοπτικής αλλαγής της κατάστασης στο μέλλον.

Και πως να αντλήσει ένας νέος αισιοδοξία, όταν βλέπει ότι τις λύσεις τις έχουν αναλάβει οι διεφθαρμένοι πολιτικοί και το γνωστό για το ρόλο τους στις διάφορες χώρες Δ.Ν.Τ.; Γιατί στην ελλάδα εκτός της παγκόσμιας κρίσης και του Δ.Ν.Τ. έχουμε να ξεπεράσουμε και την ελληνική κρίση. Αυτήν που έχουμε εδώ και χρόνια και όλοι σφυρίζουνε αδιάφορα.Βλέπω πολλούς γύρω μου και ειδικά μεγάλους να έχουν πέσει από τα σύννεφα με τα γεγονότα του τελευταίου χρόνου και την εμπλοκή του Δ.Ν.Τ. Κανείς ρε σεις δεν ήξερε για το τι παίζει στη χώρα. Ποιος δεν πλήρωνε τους φόρους τόσα χρόνια; Ποιος έψαχνε βύσμα για να βολευτεί και να βολέψει και όλα τα παιδιά του; Ποιος κοιτούσε να φάει τις επιδοτήσεις χωρίς να παράγει έργο;Ποιος ψήφιζε επί 30 χρόνια τα 2 κόμματα; Δυστυχώς η γενιά των γονιών μας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα έκαναν σκατά και τώρα οι νέοι τα λουζόμαστε.

Αυτή την ελληνική κρίση θα την ξεπεράσουμε ποτέ; Γιατί εγώ ακόμα και σε αυτές τις εποχές που ζούμε βλέπω να μην αλλάζει η νοοτροπία και οι περισσότεροι να ισχυρίζονται πως οι ξένοι μας έχουν βάλει στο μάτι και μας τσακίζουν άδικα.(που έχει και μια δόση αλήθειας), αλλά δεν γίνεται να μην κοιτάμε και τις δικές μας ευθύνες που επιτρέπουμε τώρα κερδοσκόπους να οργιάζουν. Και είμαι σίγουρος ότι αν αύριο λυνόταν το οικονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα, όλοι θα συνέχιζαν να ζούνε με την κωλονοοτροπία του νεοέλληνα; Αν ένα καλό μπορούμε να κερδίσουμε από την κρίση είναι να αλλάξουμε επιτέλους νοοτροπία.

Πολλά ζητάω θα μου πείτε. Πως να αλλάξει νοοτροπία μια χώρα χωρίς παιδεία: